Vánoční štola
Ingredience:
500 g polohrubé mouky,
100 g moučkového cukru,
asi 200 ml mléka,
2 žloutky,
150 g másla,
40 g droždí,
špetku soli,
150 g čokolády,
100 g mandlí,
100 g kandovaného ovoce,
mletou skořici
Na posypání:
moučkový cukr
Příprava:
1. Do zadělávací mísy prosijeme mouku. Promícháme ji s 80 g cukru a uprostřed uděláme důlek. V hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme zbylý cukr, 3 lžíce vlažného mléka a umícháme kašičku. Nalijeme ji do důlku a necháme alespoň 15 minut vzejít kvásek.
2. Rozehřejeme tuk, do důlku v mouce přidáme žloutky, skořici, špetku soli a vlažný tuk. Podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme těsto. Necháme přikryté utěrkou vykynout.
3. Mezitím nakrájíme čokoládu na kousky. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme nahrubo. Spolu s kandovaným ovocem vše vmícháme do těsta. Chceme-li, aby kousky mandlí a ovoce byly v těstě stejnoměrně rozptýleny, rozválíme těsto na plát, který posypeme rovnoměrně směsí, placku svineme a ještě jednou propracujeme.
4. Dobře vykynuté těsto ještě jednou prohněteme. Potom na pomoučeném válu vyválíme placku (asi 3 cm silnou). Delší strany přehneme do středu a prsty mírně přitlačíme. Štólu přendáme na plech nebo do alobalových forem, necháme ještě asi 1/4 hodiny v klidu a potom upečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C asi 10 minut, potom zmírníme teplotu a dopékáme 45 minut - do zlatova. Aby se při pečení nepřipálila, přikryjeme ji v polovině pečení navlhčeným pergamenem. Prochladlou štólu bohatě pocukrujeme.
Komentáře
Přehled komentářů
Tak co že vam to uteklu prd.... sem pochopil :-)))
:o)
(nobody68, 18. 12. 2006 0:13)A to je důležitý? Kdo bude chtít tak se zeptá co nám společně uteklo ne? Ale dobře to dopadlo. :o)
!!!
(jojky, 18. 12. 2006 0:09)Že ti to uteklo mě rozesmálo, mě to před tebou uteklo taky!!! :)))))) A teď nikdo neví, co uteklo :)))))))))))))))))
:o(
(nobody68, 17. 12. 2006 22:48)Tak mi to uteklo. Jsem rád, že jsou dvě aspoň na mě něco zbyde. To mám moc rád. :o)
jojky + nobody68,
(monty54, 18. 12. 2006 9:12)